Kossuth Tivadar kiállítása

-

kossuth tivadar kiállítás

Kedves Vendégeink!

Fürdőnk folyosóján megtekinthetik Kossuth Tivadar kiállítását saját és magángyűjteményben lévő képekből.


Kossuth Tivadar 1947. május 9-én született Jugoszláviában, a vajdasági Törökbecsén. Édesanyja révén, aki ikonokat festett, korán megismerkedett a festészettel. Az iskolában azonban, családja akaratának engedve, asztalos mesterséget, majd kerámiát tanult.

A diploma megszerzése után szülővárosának csempegyárában kezdett el dolgozni. Az országos hírű, finomkerámia termékeiről ismert vállalatnál, Tivadar egyre sikeresebb. Vezetője lesz annak a részlegnek, ahol exkluzív, kézzel festett csempék készülnek. Munkája mellett szobrokat és nagyméretű mozaikképeket készít, melyek jelenleg is a város középületének falát díszítik. De „a művész, az igazi, nem tévedhet semmiféle pályára, s nincs olyan történelmi vagy helyzeti erő, mely eltéríthetné feladatától, nem lehet más csak író vagy festő vagy, zenész. Aki így művész, annak végzete van.” „Elvittem képeimet egy fényképészhez, majd a fotókat elküldtem Belgrádba, a legnevesebb jugoszláviai műtörténészhez, Otto Bihai-Merinhez. Az Utolsó vacsora című képemet azonnal megvásárolta, és azt mondta, ha így folytatom, műveimmel bejárhatom a világot. ”Igaza lett. A következő években Franciaországtól, az Egyesült Államokon és Ausztrálián át Japánig világszerte megismerték festményeit.

Számos felkérés, meghívás következett többek között az 1992-ben a svájci Vevey-ben rendezett Chaplin-filmfesztiválra is. A híres filmes életét ábrázoló, meseszerű szürrealisztikus festménye Geraldine Chaplint is elbűvölte, éppúgy, mint későbbi művei Richard Attenborought és Danilo Kist. 1993-ban egy újabb felkérésre elkészítette azt a családi címert, amellyel Hans Ohlsen úr képviseltette magát a Dán Királyi Klubban.

Kossuth Tivadar hosszú, kitérőkkel tarkított életpályája során megteremtette egyedi, csak rá jellemző képi stílusát, mindvégig megőrizve és követve a maga egyéniségét, választva egy nehéz, de önálló utat, s ez az út végül sikerhez és elismeréshez vezette. A rangos megrendelések mellett képeinek tulajdonosai között művészek, politikusok és nagy gyűjtemények szerepelnek, éppúgy találhatunk tőle festményt a németországi koblenzi Landesmuseumban, mint londoni, New York-i, tokiói magángyűjteményekben .